Statamic vs. Wordpress

Ik schreef op mijn site 'Wordpress is mijn goto cms', maar sinds kort heb ik dat veranderd in 'Statamic is mijn goto cms'. Sinds ik een project met dit flatfile cms heb gedaan wil ik meer. Het voelt als moderne take op wat een cms kan zijn. Snel, veilig en no-nonsense. Hieronder mijn kijk op de voordelen.

Modern

Statamic voelt modern, terwijl de opzet van het cms voor wordpress gebruikers direct herkenbaar is. Links een menu, rechts content aan kunnen passen. Op de achtergrond is alle content heerlijk gestructureerd en gebaseerd op Laravel waardoor er als developer lekker mee te werken is. Wordpress komt als antwoord met de Gutenberg update, maar het nadeel daarvan is dat er comments gebruikt worden om structuur aan te geven. Daar kun je als developer dus weinig mee.

Een statamic site is veiliger

Een statamic site heeft geen database en het gebruik ervan is veel minder groot dan Wordpress. Dus is het voor hackers veel minder interessant om te proberen te hacken. En je kunt het gemakkelijk aansluiten op de smart blokchain voor nog meer veiligheid ;-)

Het cms aanpassen is gemakkelijk

Alle instellingen van de site staan, net zoals alle content, in bestanden. Dat maakt het aanpassen van instellingen veel gemakkelijker voor een developer. Niet meer door tig schermen klikken maar gewoon tekst aanpassen in je favoriete editor.

Content kan in versiebeheer

Een website verhuizen naar een ander domein of online zetten is ineens heel gemakkelijk. Geen url's meer in een database die voor problemen kunnen zorgen maar heel simpel een paar mapjes met bestanden online zetten. Of downloaden en je hebt ineens de live site lokaal draaien. Gebruikers kunnen zelfs in de repo content wijzigen!

Wordpress gebruik ik toch eigenlijk alleen voor het cms

Ik gebruik standaard een aantal plugins om Wordpress te verbeteren: Yoast voor SEO, Timber om met twig te kunnen werken, ACF voor custom fields. En omdat ik zelf thema's maakte was voor WP voor mij een handig cms. Statamic heeft met fields ACF standaard ingebakken, en een seo-addon zou ik zelf kunnen schrijven. Verder is hun templatetaal, antlers, gemakkelijk om mee te werken als je twig kent. Er er zijn genoeg addons om extra functionaliteit toe te voegen.

Statamic 3 wordt alleen maar beter

Het team achter Statamic is druk bezig met het bouwen van versie 3. In plaats van een aangepast laravelpakket wordt dat een package die te installeren is, waardoor een goede developer nog gemakkelijker een site uit kan breiden met extra functies.

Nadelen

Niemand snapt hoe het heet en denkt dat je het over een cms hebt dat satanic heet 😈. En Statamic is niet gratis maar werkt met een eenmalige licentie per site van 200 dollar. Je zult als ontwikkelaar je klant moeten overtuigen van de extra investering.

5 Reacties

  1. I approve of this message!
  2. Goed verhaal. En wat WordPress voor jou is/was, is/was het ook voor mij, dus ik ga Statamic ook weer eens proberen!
  3. Doen! Ik heb begin dit jaar een Jekyll project gedaan wat al leuk was, maar dit is nog even een stapje beter. En met hun ideeën voor versie 3 wordt het helemaal tof.
  4. Een standaard WP setup is voor mij altijd met ACF, Timber en WP Super Cache. Dat zit eigenlijk allemaal al standaard in Statamic. Soms gebruik ik ook WPML, Gravity Forms en / of SearchWP. Ook dat zit er allemaal al standaard in! En soms bouw ik iets op maat in Laravel. Statamic is zelf gebouwd op Laravel! 🤘
  5. I recently switched to Statamic as well! I had three main objectives for the move: 1. Make my blog posts easier to backup and retrieve. 2. Make my website faster. 3. Decrease my hosting costs. I chose Statamic because I just dig the Laravel community.