Over de Gemeente Groningen

In 2015 heb ik de Gemeente Groningen geholpen met het uitdenken en ontwerpen van de nieuwe toptaken website. Het meeste werk lag bij de gemeente zelf, namelijk het drastisch verminderen van het aantal pagina’s en het omschakelen naar een centrale webredactie.

Gemeente Groningen

De opdracht

De gemeente wilde zich meer profileren als dienstverlener, wat inhield dat met inzag dat bezoekers de site bezoeken om een taak uit te voeren. De belangrijkste aanpassing was het drastisch verminderen van het aantal pagina’s, en de resterende pagina’s zo duidelijk en SEO vriendelijk mogelijk te maken. Om die duidelijkheid te vergroten was er een nieuw ontwerp nodig.

Het concept

Een toptaken website. Een website die niet zend, maar bezoekers in staat stelt om snel hun ding te doen. Dus geen carrousel met foto’s, geen laatste nieuws en social media widgets. Een gemeente hoort zich niet op de borst te kloppen, maar bestaat om zijn burgers te helpen. Daarom moet een gemeente-site duidelijk en overzichtelijk zijn. Ik heb me voor de site laten inspireren door de geweldige site van de Gemeente Vught.

Wat zijn de belangrijkste dingen die ik heb gedaan?

  1. Een nieuw design gemaakt dat voldoet aan de webrichtlijnen en de gebruiker front and center zet;
  2. Ik heb gekozen voor een grote letter. Als de leesbaarheid voor iedereen goed is hoef je niet te werken met een plus/min voor de lettergrootte. Ik haat die dingen;
  3. Om er toch nog iets van ‘branding’ in te zetten heb ik een skyline van Groningen toegevoegd. Dit element kunnen we aanpassen als er bijvoorbeeld een groot evenement in de stad is;

Bekijk de site op gemeente.groningen.nl

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *