Gemeente Groningen, dit kan beter!

Met verbazing bekeek ik vandaag de nieuwe site van de Gemeente Groningen. Terwijl ik naar het ontwerp, de interactie en de html keek kon ik me maar 1 ding afvragen “hoe heeft dit kunnen gebeuren?” Daarom in de reeks “dit kan toch veel beter”, een redesign van de nieuwe homepage. Ik probeer met dit redesign te laten zien hoeveel winst je kunt behalen met het verbeteren van een site i.p.v. een compleet redesign.

Wat heb ik gedaan?

Redesign homepage gemeente Groningen

 • Ten eerste: hoe weet ik nou waar ik moet klikken als tekst en links beide zwart zijn? Daarom: links zijn blauw.
 • Ten tweede: waarom staat het gemeentelogo en het woord Stad zo ver van elkaar af? Daarom: zet die lekker naast elkaar, da’s veel duidelijker;
 • Als derde: waarom zo’n grote zoekbalk en geen button? Daarom: de zoeker een stuk kleiner, en een mooie duidelijke ‘zoeken’ knop er naast;
 • Om de navigatie-feedback duidelijker te maken heb ik van het hoofdmenu tabs gemaakt. En wat doet “reageer op de website” in het hoofdmenu? Daar heb ik dus een item verder onderaan de pagina van gemaakt;
 • De vier blokjes heb ik ook aangepakt: de titel staat boven de foto omdat de foto bij de tekst hoort. Om het onderscheid tussen de grote foto en de vier kolommen duidelijker te maken zit er een grijs streepje boven;
 • Het nieuwsgedeelte is duidelijker. De titel “Nieuws” ziet er hetzelfde uit als het blokje “Snel naar”. Ook heb ik een “lees meer” toegevoegd, omdat ik denk dat het klikken op de titel niet duidelijk genoeg is;
 • Het blokje over het gemeentehuis is heel handig op de homepage, maar die heb ik naar rechts verplaatst. Het chatbannertje staat nu in de header zodat die op elke pagina op dezelfde plek staat.
 • De zoeker in de rode footer heb ik weggehaald. In de header staat die nml. ook al. Onderaan heb ik een extra menu toegevoegd waar eventuele handige links naar veel bekeken pagina’s kunnen staan.

Voor zover de visuele verbeteringen. Daarnaast is de nieuwe site 1015 pixels breed, terwijl ik, juist voor een gemeentesite, iets conservatiever zou zijn. Daarom heb ik gekozen voor een 4-koloms grid van 960 pixels.

Tot zover mijn verbeteringen. Laat maar weten wat jullie er van vinden in de reacties.

5 Reacties

 1. Fili

  Haha goed man, onvoorstelbaar hoe weinig usuability en design denkwerk er in het huidige ontwerp zit. Dat terwijl er toch twee gerenomeerde bedrijven achter zitten. Onder het motto; “Het zal wel goed zijn want het is duur”. Zonde van het gemeenschapsgeld als je het mij vraagt 🙂

 2. smoolfisodedy

  zeer interessant, bedankt

 3. Wout

  Graag gedaan! Hopelijk heb je wat aan m’n uitleg.

  gr, Wout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *