Woningnet, dit moet toch veel beter?

Screenshot Woningnet.nlIn de reeks “dit kan toch veel beter” kijk ik vandaag naar Woningnet.nl, dé site voor het aanbod van sociale huurwoningen. Maar de site is zo dramatisch slecht dat ik er maar “dit moet toch veel beter” van heb gemaakt. Maar goed. Hieronder heb ik een paar van m’n bevindingen opgeschreven.

De site is onduidelijk

Zelfs voor mensen die elke dag met internet werken. Het is zoeken naar de pagina met de juiste informatie, en veel informatie is onduidelijk. Ook is het jammer dat je op doodlopende pagina’s uit kunt komen. Als je op een woning gereageerd hebt kom je op een pagina uit met de tekst “Uw reactie is verwerkt”. Niet even feedback over welke woning je ook weer op reageerde, of een tekst met wat er nu gaat gebeuren. Krijg ik een mailtje, een telefoontje? Binnen hoeveel dagen hoor ik iets?

En daarom: redesign de site

Een redesign maakt de site al beter. Met meer witruimte, een groter lettertype, en het herschrijven van de teksten is alle informatie al een stuk overzichtelijker. Gebruik bijvoorbeeld ook een horizontaal menu voor Home, Een woning zoeken, Mijn woningnet en Over woningnet. Inloggen moet een aparte plaats krijgen.

Het aanpassen van je gegevens moet anders

Het aanpassen van een gedeelte van je gegevens (bijvoorbeeld alleen je jaarinkomen) betekent dat je alle pagina’s met je gegevens door moet. Als je dat niet doet onthoudt de site de gegevens die je al gewijzigd hebt simpelweg niet.

Een mede-aanvrager toevoegen kan niet als hij/zij al ingeschreven is

De website vraagt om heel veel gegevens van de mede-aanvrager, maar als die al ingeschreven staat krijg je een melding dat je contact op moet nemen met één van de corporaties. Je kunt dus blijkbaar niet iemand toevoegen die al ingeschreven staat, en er wordt ook niet uitgelegd waarom dat niet mag én waarom je contact op moet nemen met een corporatie.

En verder..

 • Je krijgt een alert dat je niet IE6 of FF 2 of hoger gebruikt;
 • Het aantal passende woningen verschilt niet, of je nu 10 of 100 punten hebt;
 • Zoeken via de kaart geeft een XML foutmelding;
 • Digitale aanbiedingen geeft een asp foutmelding;
 • “Over Woningnet” is ineens aan andere site, terwijl ik nog steeds op woningnet.nl zit;

Conclusie

Er is heel veel ruimte voor verbetering! Ik denk dat de doelgroep van een site voor sociale woningbouw niet bestaat uit internetveteranen, daarom is het ontzettend belangrijk dat de site zo duidelijk mogelijk is. En dat is op dit moment echt niet zo. Woningnet, dit moet toch veel beter!

11 Reacties

 1. Michiel

  Helemaal mee eens! Ik heb ook geprobeerd contact op te nemen, maar er staat alleen een postbus bij ‘contact’. Op e-mail (ik heb maar wat standaard dingen geprobeerd) wordt niet gereageerd helaas… erg slecht!

 2. Michele

  Ook helemaal mee eens, ik snap niet waarom de website niet aangepast wordt, terwijl er behoorlijk veel woningcorporaties bij aangesloten zitten. Zo jammer want het kan zoveel beter.

 3. Wout

  Ik krijg bijna het idee dat ze niet meer aan het ontwikkelen zijn, maar de site maar gewoon laten draaien.. Helemaal als er ook echte fouten in zitten zoals pagina’s die het niet meer doen. Het lijkt me een duidelijk voorbeeld van een bedrijf dat geen concurrentie heeft.

 4. Thijs

  Leuk dat jullie willen gaan samenwonen 😉

 5. jaf

  Het is inderdaad een draak van een website en de back-end is denk ik ook een nachtmerrie. Ik stoor me er ook al heel lang aan.

  Wat ook heel slecht werkt is het verlengen van je jaarlijkse inschrijving, maar daar kom je over een tijdje nog wel achter.

 6. sen

  Ik vind het ook heel erg slechte website. Ik kan met niemand van de woningnet in contact komen behalve dan een 0900 nummer. Als je vanuit je mobiel belt kost je 3,50 per minuut. Ik wil mijn inshrijfgeld betalen met ideal, maar lukt me nog steeds niet.

 7. Frenkie

  Woningnet heeft nu een nieuwe website.

  Deze is nog slechter!
  Veel te zwaar, onhandig navigeren en bijna onmogelijk om te zoeken?!

 8. Ruben

  Haha, ik was aan het Googlen of er meer mensen klachten hadden over de (nieuwe) Woningnet site. De site van Utrecht is nu de nieuwe site van Amsterdam achterna gegaan. Ik dacht bij de oude site “dit kan toch alleen maar beter worden?”. Nope! De nieuwe site is nog veel slechter. Zó slecht dat ik niet eens snap hoe het kan.

  – Alles is dramatisch trager geworden. Tussen iedere klik zitten zeker tussen de 6 en 10 seconden. Nog trager dan de oude Woningnet site.
  – Je moet voor bijna alles ingelogd zijn.
  – Alles is nog moeilijker te vinden en bijna standaard op “mijn woonwensen” afgestemd. Maar als dat woonwensen systeem bagger werkt, wat het doet, wil ik ook gewoon snel zelf kunnen zoeken in het aanbod. Totaaloverzichtje bekijken? Good luck. Even snel aanbod filteren op een paar eigenschappen? Sterkte met die pagina vinden. Daadwerkelijk praktische filteracties zoals “iedere eengezinswoning vanaf 65 m2, in een straal van 15 km rondom Utrecht” zul je niet kunnen vinden of met heel veel gepiel moeten nabootsen. Iets wat doorsneegebruikers niet kunnen.

  Wat een faal…ongelooflijk. Leer van de winnaars. Had gewoon een beetje Funda gekloond, al was het maar een 1/3.

 9. Willem

  Iedere week is de site wel enige tijd uit de lucht wegens zogenaamde ‘onderhoudswerkzaamheden’.
  Deze week al drie volle dagen… hopeloze losers.

 10. jeroen

  deze site is zooo verschrikkelijk slecht! ik ben nu ook op zoek naar een vergelijkbare website, deze website maakt me gewoon boos! dit is een pure belediging van de gebruiker, al jaren lang problemen!!!

 11. Mandy

  Deze site is zo slecht!! het is traag en daarnaast vind ik dat het heel handig zou zijn als zij in bijna 2014 een app zouden kunnen ontwikkelen, graag !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *